Tere tulemast! 

ja tervetuloa takaisin seuraamme. Viime viikolla esillä olleesta projektimyrskystä on nyt virallisesti selvitty elossa (jotkut enemmän ja jotkut vähemmän), ja nyt palkkiona ahkerasta uurastamisesta ylläpidon edessä koreilee päätähuimaava määrä vapaa-aikaa. On siis aika ottaa rennosti ja vaihtaa vapaalle. Luonnollisesti koska kyseessä on opiskelijatason vapaa-ajan vietto, kaikki tiet tuntuvat tavalla tai toisella johtavan baariin. Tästä johtuen otamme tällä viikolla selvää joensuulaisesta baarikulttuurista sekä tutustumme hieman siihen, miksi Riitta Hyttinen on tuttu nimi jokaiselle BBA-sankarille.


Tarina Piimälinnasta

Joensuun Piimälinna. Tuo tšekkiläishengellä varustettu keskustan kapakka, joka omien sanojensa mukaan toimii kohtauspaikkana jazz-hengelle, rennolle tunnelmalle sekä kansainväliselle olutkulttuurille. Koska talven varjossa Suomeen saapunut loputon pimeys painaa mieltä maata kohden itsekullakin, ylläpito päätti lähteä ottamaan selvää Piimälinnan potentiaalista onnellisuuden sanansaattajana. Illan ohjelmana oli Piimälinna Liven järjestämä Jazz ´n´ Soul -niminen livetapahtuma, jonka vierailevana päätähtenä toimi Douglas Pashley.

soul.jpg

Montaa askelta ei kapakan ovesta tarvinnut sisäänpäin astua, ennen kuin muutama asia osui silmään. Piimälinna ei ollut keskinkertainen baari, vaan kyseessä oli erittäin kotoisaksi sisustettu pubi. Tämän lisäksi, vaikka jonoa baaritiskille olikin jonkin verran, ei takistaan kerennyt irti päästää ennen kuin illan ensimmäinen olut oli jo kädessä.

Sama positiivisesti yllättävä linja jatkui myös illan live-esityksessä. Esitys alkoi hieman aikataulusta myöhässä, mutta tästä on vaikea ottaa itseensä, kun esitys venyi loppupäästä pitkälle yöhön; merkittävästi aikataulun takarajan ylitse. Illan esiintyjätriosta on myös vaikea lähteä etsimään moitittavaa. Illan esitys vedettiin alusta loppuun suurella sydämellä, ylitse huokuvalla tunteella sekä hymy naamalla. Illan päätähtenä toiminut Douglas Pashley osasi yllättää pianon soitton lisäksi myös äänen käytöllään. Biisien väleissä Douglasin pitämät juttutuokiot tarjosivat tuhdin määrän ihmisyyttä jo ennestään erinomaiseen esitykseen. Ja kaiken tämän lisäksi iltaan oli onnistuttu sisällyttämään ripauksellinen satiiria kapitalismista sekä perinteinen joululaulu.

20161119_222559.jpg

Itse tapahtuman venuekin, Piimälinnan yläkerta, oli erittäin mielyttävä kokemus. Yleinen metelin taso ei ollut kovin korkealla, istumapaikkoja riitti (ainakin niille, jotka eivät ihmisiä pelänneet) sekä baarimikko osasi oluiden lisäksi tarjoilla erinomaisia elämänohjeita.

Yhteenvetona illasta voisi sanoa, että vaikka ulkona olikin kylmä ja pimeä niin sillä sielun lämmöllä, jolla pubista poistuttiin, kykenee muuan opiskelijakin pysymään lämpimänä muutaman viikon.


Ei koskaan yksin 

Syyslukukausi alkaa uhkaavasti lähestyä loppuaan ja vuorossa on tarkastelu siitä, mitä syksyn aikana on saatu aikaan. Vapaasti suomennettuna edellinen tarkoittaa, että luodaan tutkiskeleva katse opintosuoritusrekisteriin ja tehdään analyysi sen sisällöstä.

Sanonnan mukaan jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja siihen lienee luottaminen. Surusta kyseinen sananparsi puolestaan vaikenee viisaasti. Opintojen tässä vaiheessa mekään emme voi täysin objektiivisesti analysoida sen olemusta, johtuen lähinnä empiirisen datajoukkomme pienuudesta. Jatkoselvitykseen jää, onko jaettu suru siis kaksinkertainen, puolikas vaiko kenties jotain muuta.

Olipa tilanne mikä hyvänsä, on lohdullista tietää, että sankari ei kulje matkaansa yksin. Tukena matkalla on opettajatuutorimme Riitta Hyttinen, joka määrätietoisesti kaitsee laumasta silloin tällöin eksymään pyrkiviä sankareita kohti puuttuvia opintopisteitä tai muuten vain vehreämpiä opintopolkuja. Paimensauvana toimivat enimmäkseen lukukausittaiset palaverit, mutta akuuteissa pulmatilanteissa sankarit hakeutuvat Riitan tykö myös itsenäisesti.


Pub Kolumbus

Yhtenä kylmänä perjantai-iltana oli sankarin jano suuri. Tämän hellittämiseen oli otettava suunta kohti Pub Kolumbusta, joka mahdollisti janon sammuttamisen lisäksi tutustumisen paikalliseen pubiin. Pubi sijaitsee Niinivaaralla Joensuussa, aivan S-marketin vieressä. Ennen matkaan lähtöä kävimme kurkkaamassa paikan Facebook-sivut, ja kauhuksemme huomasimme että illalla klo 21.00 on alkamassa karaoke. Päätimme siis lähteä matkaan heti, tunti ennen karaoken alkamista.

kolumbus.jpg

Ensimmäisenä sisään astuttuamme huomasimme, että aikatauluista ei täällä välitetä, ja karaoke raikui jo täyttä päätä. Asiakaskunta oli hieman vanhempaa väkeä, eikä juuri muita nuoria lisäksemme näkynyt. Suuntasimme siis suoraan tiskille hakemaan helpotusta janoon  ja etsimään rauhallista paikkaa istahtaa alas, mahdollisimman kauas karaoken luota. Opiskelija-alennuksista oli turha haaveilla, mutta ainakin olut oli kylmää. Sietääkin olla melkein kuuden euron tuoppihintaan.

juoma.jpg

Kumotessamme oluita kurkusta alas huomasimme nurkassa olevan hyllyn, joka oli täynnä lautapelejä. Päätimme ottaa Afrikan tähden ja kokeilla pelata yhden pelin. Sääntökirjaa ei tietenkään laatikossa ollut, mutta jostakin mielen sopukoista ne vielä jotenkin muisti. Tosin nappuloistakaan eivät kaikki olleet tallessa ja emme tienneet edes onko itse Afrikan tähti siellä aloittaessamme pelin. Aloitimme kuitenkin pelaaman peliä ja kyllähän se Afrikan tähtikin lopulta löytyi. Säästösyistä emme enää hakeneet uusia juomia, vaan päätimme suunnata yhden sankarin asunnolle jatkamaan perjantain viettoa.

Kaiken kaikkiaan ihan ok pubi, jos haluaa mennä vaikka jonkun lautapelin äärelle, ilman sen kummempaa ylimääräistä häslinkiä. Mikään menomestahan tämä ei ollut, ne paikat löytyvätkin keskustasta ja ovat enemmän nuorempien suosiossa.